Waarom is self care belangrijk?

Waarom is self care belangrijk?

Self care betekent niets meer dan voor goed voor jezelf zorgen. Dat klinkt simpel, maar kan in de praktijk best lastig zijn. Soms is het namelijk handiger om je honger of vermoeidheid even te negeren en gewoon door te gaan. Toch is dat op de lange termijn niet verstandig. Goed voor jezelf zorgen is geen luxe, maar iets wat iedereen nodig heeft. Waarom is self care belangrijk? Ik leg het je vandaag uit!

Waarom is self care belangrijk?

Ik weet dat het makkelijk is om te denken dat je je gevoelens en je behoeftes wel even opzij kan zitten. De meeste van ons zijn zo druk dat we niet eens tijd hebben om gezonde maaltijden voor onszelf klaar te maken of om op tijd naar te bed te gaan. Op korte termijn is dat niet zo erg, maar op de lange termijn is het cruciaal om gezond en gelukkig te blijven. Het klinkt misschien dramatisch, maar de tijd nemen om jezelf te geven wat je echt nodig hebt, is in mijn ogen het belangrijkste dat je kan doen. Door jezelf goede zorg te geven, schep je de condities voor een leuk en vervullend leven.

Als je genoeg tijd besteed aan self care, zul je:

  • minder stress hebben. Self care betekent namelijk regelmatig pauzes nemen, sporten, geen onhaalbare eisen aan jezelf stellen en genoeg slapen.
  • beter weten wat je wilt in je leven. Self care zorgt ervoor dat je tijd besteed aan dingen die je écht leuk en belangrijk vindt. Als je weet welke dingen dat zijn, is het makkelijker om je leven de richting in te sturen die je op wilt gaan. Resultaat? Meer vervulling en blijdschap!
  • meer plezier hebben. Goed voor jezelf zorgen betekent niet dat je alleen maar bezig bent met de ‘saaie’ dingen zoals je tandenpoetsen en gezond eten. Het betekent ook dat je tijd maakt voor leuke dingen, voor tijd spenderen met familie en vrienden en voor heel veel lachen.

Wat is self care niet?

Goed voor jezelf zorgen is niet iets wat je moet verdienen. De hoeveelheid dingen die je van je to do list hebt af kunnen strepen, bepaald niet hoeveel tijd voor self care je jezelf mag gunnen. Self care is iets waar je áltijd recht hebt, niet alleen als je de ‘goede’ dingen doet. Je bent altijd goed genoeg om jezelf goed te zorgen. Juist als je niet goed in je vel zit en niet zoveel gedaan krijgt, is het extra belangrijk om jezelf wat extra aandacht te geven en jezelf te geven wat je nodig hebt.

Hoe weet je wat je nodig hebt?

Tsja, dat is een hele lastige vraag. Jij bent de enige die hier antwoord op kan geven! Het verwarrende is dat dit antwoord niet altijd hetzelfde is. Op sommige momenten heb je rust nodig, terwijl je een paar dagen later juist uitdaging nodig kan hebben. De kunst is om naar jezelf te leren luisteren, zodat je de subtiele signalen van je lichaam leert begrijpen. Dat is op zichzelf al een vorm van self care, want luisteren naar je lichaam is sowieso iets wat je lichaam nodig heeft.

Oefening: naar jezelf luisteren

Als ik wil weten wat mijn lichaam nodig heeft, ga ik naar een plek waar ik niet word afgeleiden waar niemand me komt storen. Meestal ga ik op mijn meditatiekussen zitten, maar een stoel zitten of op bed liggen werkt ook. (Bonus tip: de wc werkt ook prima. Soms is dat de enige rustige plek!). Ik doe mijn ogen dicht en neem een paar diepe ademhalingen om weer in contact te komen met mijn lichaam. Vervolgens stel ik mezelf de vraag: ‘wat heb ik nu, op dit moment, nodig? Waar heb ik echt behoefte aan?’ Meestal komt er dan direct iets in me op. Soms heb ik behoefte om een boek te lezen in bad, terwijl ik op andere momenten juist een vriendin wil bellen. Mocht er niets in me opkomen, dan ga ik een lijstje met opties na:

  • Heb ik honger?
  • Heb ik dorst?
  • Heb ik behoefte om te slapen?
  • Heb ik behoefte aan contact met andere mensen?
  • Heb ik behoefte om alleen te zijn?

Ik probeer geen oordeel te hebben over wat er in me op komt. Als ik voel dat ik behoefte heb om 4 uur ‘s middags te gaan slapen, dan doe ik dat. Ook al vind ik dat misschien raar en iets voor oude oma’s. Ik probeer mezelf serieus te nemen in wat ik voel. Daarnaast probeer ik echt te voelen – en niet te beredeneren – wat ik nodig heb. Soms denk ik dat ik geen honger meer heb, omdat ik vind dat ik al genoeg heb gegeten. Toch geeft mijn lichaam soms aan dat ik nog extra voeding nodig heb, dus dan geef ik mezelf dat.

Voelen dat je iets moet doen, maar het tegenovergestelde doen omdat je het er niet mee eens bent, is geen self care. Dat is koppigheid.